Toen Gerben Star de kans kreeg een woning te bouwen, had hij voornamelijk een groot ruim huis voor familie in gedachte. Hij was helemaal niet bezig met energieneutraal en duurzaam bouwen. Tot hij via een vriend het houtbouwsysteem van SIP Europe tegenkwam. Hij ging er vol voor, zoals hij ook geen concessies deed aan de kwaliteit van materialen en afwerking. “Als ik iets doe, dan wil ik het goed doen en later geen spijt hebben van een mindere keuze.”

Tekst: Bert van den Hoogen | Fotografie: Rob Kater

De houten zonwering zijn decoratief en ze zijn makkelijk voor de ramen te schuiven
De houten zonwering zijn decoratief en ze zijn makkelijk voor de ramen te schuiven.

De woning van Gerben Star staat aan een uitweg van een dorp in de Bollenstreek. Op de landerijtjes om de woning lopen wat dieren, wat de sfeer gemoedelijk en landelijk maakt. Het watertje langs het perceel van duizend vierkante meter en de open ruimte daaromheen zetten het rijzige pand nadrukkelijker in het landschap. Het lijkt daardoor dat hier altijd al een woning heeft gestaan. Gerben legt nog uit hoe het werkelijk was, nadat hij ons na binnenkomst door de woning heeft geleid.

Ruim huis

We beginnen in de hal, die in meer opzichten een aankondiging is van wat we in de woning gaan tegenkomen. De hal is een lange en hoge ruimte met grote natuurstenen plavuizen van Kersenberg uit Ameide, op de vloer en in de hoogte een zichtbare houten kapconstructie. Grote dakramen maken van de praktische verkeersruimte een mooi verlichte corridor, die leidt naar de woonkamer en via de trap naar de bovenverdieping.

De natuurstenen vloer is over de hele begane grond doorgetrokken. De ruime opzet van de hal is ook terug te vinden in alle overige vertrekken. In de woonkamer zijn de haard en meubels door de rechte lijnen op elkaar afgestemd. De rust die dat samen met de eenheid in materiaal teweeg brengt laat de leefruimte ruim aanvoelen. De keuken heeft dat ook. “Ik houd niet van kastjes en dat je allerlei keukengerei ziet. Het is zoals het is, zonder allerlei franje. Opgeruimd en functioneel.”

De basale hoofdvorm geeft de woning een robuuste uitstraling
De basale hoofdvorm geeft de woning een robuuste uitstraling

Veel natuursteen

De palen en balken zijn met pen en gat aan elkaar verbonden
De palen en balken zijn met pen en gat aan elkaar verbonden.

Boven voelt de hoofdslaapkamer ook ruim aan doordat deze tot in de nok doorloopt. In de badkamer is veel natuursteen toegepast, wat aansluit bij de natuurstenen vloer beneden. De zichtbare houten kapconstructie over de hele verdieping zorgt voor eenheid en breekt de grote dakvlakken. Doordat de wanden boven en beneden zijn afgewerkt met wit stucwerk en er veel natuursteen te zien is, is er weinig van te merken dat het hele huis houtbouw is.

Buiten is dat wel goed te zien aan de zware eiken paal- en balkconstructie. Gerben heeft beeldmateriaal van de bouw waarop goed te zien is dat alle gevels en tussenwanden wel degelijk van hout zijn. Hij is er zelf enthousiast over, vooral doordat het huis voor SIP Europe het eerste ingewikkelde bouwproject in
Nederland was.

Dicht bij familie

Maar hij vertelt eerst hoe de woning op deze bijzondere plek is gekomen. “Ik ben opgegroeid in de woning hiernaast. De grond was al in bezit van de familie. Hier liepen paarden. Ik zou er alleen gaan wonen en mijn kinderen moesten kunnen blijven slapen, maar ik wilde het ook groot genoeg maken zodat het een echt familiehuis is.

De keuken moest groot genoeg worden om met een groot gezelschap bij elkaar te zijn. Het moest een gastvrij karakter hebben. Je kunt ook via meerdere deuren binnenkomen. Echt een zoete inval.”

Heerlijk ruim huis om met familie en vrienden van te genieten

Doordat de wanden boven en beneden zijn afgewerkt met wit stucwerk en er veel natuursteen te zien is, is er weinig van te merken dat het hele huis houtbouw is.

Snelle bouw

De achtergevel heeft dezelfde opbouw van hout als de voorgevel
De achtergevel heeft dezelfde opbouw van hout als de voorgevel.

“Een vriend van mij heeft een bouwbedrijf en was net in een project gestapt met een bouwbedrijf in Slowakije: SIP Europe. Met hun concept hebben ze al veel houten huizen in bergachtig gebied en koude streken gebouwd. Nadat was onderzocht of hier de bodem geschikt is, kwamen we overeen dat dit het proefproject voor Nederland zou worden. Toen ging het snel.

Op 2 november 2019 ging de eerste paal de grond in, op 5 december begon de bouw en op 1 juli kon ik erin. Het werd casco opgeleverd en ik heb in die korte tijd het hele interieur zelf uitgezocht. Ik wist namelijk al hoe ik het wilde hebben en kon daardoor goed de afbouwbedrijven kiezen die de kwaliteit konden realiseren die ik voor ogen had.”

Goed gevoel bij afbouwbedrijven

“Ik koos de afbouwbedrijven waar ik een goed gevoel bij had. Doordat ze eerder werk konden laten zien of op een andere wijze hun expertise toonden. Dat had ik bijvoorbeeld bij Kersbergen Natuursteen Vloeren in Ameide heel sterk. Toen ik daar binnen stapte, voelde het meteen goed.

Ik zag in de showroom twee vloeren die ik erg mooi vond. Ik twijfelde wel, want de kleine afmetingen op het grote oppervlak in de woonkamer zouden het te druk maken. Toen ik aangaf dat een maat groter mooier zou zijn, kon dat. Dat gaf me zo’n vertrouwen dat ik Kersbergen ook de natuurstenen poeren buiten, de grote natuursteen voor de open haard en nog enkele onderdelen heb laten leveren. Ze wisten ook de plinten rondom het huis, waar de deuren in vallen, van natuursteen te maken.”

Het barretje in de buitenloungeruimte was een speciale wens van de bewoner
Het barretje in de buitenloungeruimte was een speciale wens van de bewoner.

De woonkamer is bijna minimalistisch ingericht. De rust die dat samen met de eenheid in materiaal teweeg brengt laat de leefruimte ruim aanvoelen.

In de woonkamer zorgen de rechte lijnen in haard en meubelen voor eenheid en rust
In de woonkamer zorgen de rechte lijnen in haard en meubelen voor eenheid en rust.

Niet te mannelijk

Zo ging het ook met de keuken en het houten bijgebouw. Voor het houten bijgebouw kwam er een bedrijf uit Kootwijkerbroek in beeld. Deze was gespecialiseerd in exclusieve houtbouw. De bar en openhaard zijn beiden op maat gemaakt. Ook bij de keuze voor de keukenleverancier koos hij voor een keukenbouwer die precies begreep wat hij wilde. “In het hele huis had ik een idee hoe het moest worden. Ik heb wel mijn moeder en zussen om advies gevraagd zodat het niet te mannelijk zou worden. Alleen de kleuren vinden was erg lastig. Daar heb ik een interieurstyliste voor ingeschakeld.”

De keuken is ruim genoeg om een groot gezelschap bij elkaar te laten komen
De keuken is ruim genoeg om een groot gezelschap bij elkaar te laten komen.

Energieneutraal

Het concept van SIP Europe betekende ook dat Gerben een energieneutrale woning liet bouwen. “Daar was ik eerst helemaal niet mee bezig. Toen ik me ging verdiepen in de voordelen van houtbouw, werd ik ook enthousiast over energiezuinig bouwen. Ik heb voor de warmtepomp 85 meter diep laten boren en op het bijgebouw ligt het vol met zonnepanelen. Als ik iets doe, dan wil ik het goed doen. Dat geldt voor alles in dit huis.

Je maakt voor veel zaken maar één keer een keuze. Dan wil ik niet achteraf spijt hebben dat ik niet voor het beste ging. Dat geldt zeker ook voor de huiselijke sfeer waar niet alleen ik me in thuis voel. Dit huis is een thuis geworden waar ik familie en vrienden van mee kan laten genieten.”

Vanuit de werkkamer is er een doorgang naar de keuken - Grote meubels passen goed in de ruime woonkamer

“Toen ik de showroom van Kersbergen Natuursteen Vloeren binnenstapte, voelde het meteen goed. Ik vond twee vloeren meteen mooi.”
Bewoner Gerben Star

Willem Speijer van Kersbergen Natuursteen Vloeren:
“De tegelvloer komt het mooist tot zijn recht in de hal vanwege de lichtinval”

In de badkamer is ook veel natuursteen toegepast
In de badkamer is ook veel natuursteen toegepast.

Kersbergen in Ameide is gespecialiseerd in natuurstenen vloeren, maar maakte voor deze woning graag een uitzondering voor enkele maatwerk producten. Willem Spreijer van Kersbergen
vindt het één van de mooiste woningen waar hij natuursteen voor heeft mogen leveren.

Wat maakt deze vloer anders dan andere vloeren?

“Allereerst hebben de tegels een afwijkende maat. In onze showroom ligt deze vloer in banen van 40 centimeter breed in wisselende lengten. Vanwege het grote oppervlak was het beter om een breedte van 60 centimeter en verschillende lengtes, soms wel tot 110 centimeter aan te houden. Door het in banenverband te leggen, hebben we het speels gehouden. Deze tegels hebben we laten zandstralen en borstelen. Daarna zijn ze verouderd, zodat ze een natuurlijke uitstraling hebben en een contrast vormen met het moderne, strakke interieur.”

Kunnen jullie makkelijk afwijkende maten leveren?

“Ook de bredere maten zijn tegenwoordig bijna standaard. Bij echt afwijkende maten hangt het voornamelijk af van de steengroeve. Bij Belgisch hardsteen zijn de mogelijkheden groter. Bij standaard tegels uit bijvoorbeeld Turkije is dat wat lastiger.”

En hoe is dat met afwijkende producten als de poeren en de plinten?

De houten palen rusten op natuurstenen poeren die daarvoor speciaal zijn gemaakt
De houten palen rusten op natuurstenen poeren die daarvoor speciaal zijn gemaakt.

“Normaal gesproken doen we dat niet, maar in dit geval ging het om een grote opdracht voor de vloer. Wij hebben de poeren, plinten en de steen voor de haard geleverd. De aannemer heeft daarvoor alles ingemeten en alles geplaatst. Dat is echt specialistisch werk waar wij niet aan willen beginnen.”

Wat vindt u van het eind-resultaat?

“Ik vind dit een van de mooiste woningen waar wij natuursteen voor hebben geleverd. Ik vind dat de architect goede keuzes heeft gemaakt met de poeren en plinten van Belgisch hardsteen. Die poeren met daarboven de houten palen zijn een prachtige combinatie. Het is knap hoe de houten luiken met een rails perfect in de natuurstenen plinten vallen. En de vloer is helemaal zo uitgekozen zoals we bedacht hebben. Vooral in de hal is de vloer geslaagd dankzij de lichtinval.”

Het hout van de paal- en balkconstructie van het huis is ook in de buitenlounge-ruimte toegepast

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.