Het plan Oosterwold in Almere is bijzonder doordat de bewoners hun wijk zelf met elkaar moeten ontwerpen en inrichten en doordat de kavels voor een deel met stadslandbouw ingericht moeten worden. Vooral dat laatste past helemaal bij Erik Kijne met zijn agrarische achtergrond. De houtskeletbouw woning die hij er samen met zijn vrouw Marian de Bruin realiseerde, was een goed alternatief voor ‘het boerderijtje’.

Tekst: Bert van den Hoogen | Fotografie: Rob Kater. Architect: Rose en de Bie architects : tel. 0413-29 12 18 / 29 35 95

Stadslandbouw

Zestig woningen beslaat Buitenplaats Oosterwold waar we doorheen rijden om bij de woning van Erik en Marian uit te komen. Het is een korte reis langs allerlei bouwstijlen en prijsklassen, want het bestemmingsplan laat de kopers van een kavel helemaal vrij in wat ze op hun kavel bouwen. Wel zijn er verplichtingen om eigen afvalwater te zuiveren, geen hoge afscheidingen en zo nog enkele milieubewuste principes. Maar nadat we dat tijdens de rondleiding van Erik en Marian hebben gehoord, zijn we vooral benieuwd waarom ze deze kavel kozen en overtuigd voor houtskeletbouw hebben gekozen.

Paal en balk, bruinzwart geschilderde houten gevels en veel glas vormen de basis van het huis
Paal en balk, bruinzwart geschilderde houten gevels en veel glas vormen de basis van het huis.

“Licht was het eerste woord dat bij het ontwerpen viel. Zelfs als het regent is er nog veel licht in huis”
Bewoonster Marian de Bruin

Meeste water en op het zuiden

Erik: “Ik zag op de plattegrond van het project meteen dat we deze kavel wilden. Het ligt aan twee zijden aan de vijver en de tuin is op het zuiden.” Die resolute keuze volgde op een zoektocht naar een geschikte woning in Nederland. Marian: “We hebben lang in België gewoond, maar wilden daar niet oud worden. Erik heeft een agrarische achtergrond, dus hebben we ook naar een boerderijtje gekeken. Voor mijn muziek, koor en orkest wilde ik graag in de buurt van de Randstad wonen, maar niet in de stad zelf. Op deze kavel viel alles samen.”

Het zelfgemaakte zitje onder de carport, ideaal om je schoenen aan te trekken
Het zelfgemaakte zitje onder de carport, ideaal om je schoenen aan te trekken.

Eerste woord: licht

Voor het ontwerp van de woning stonden twee uitgangspunten al voor ze vast. Het moest houtbouw worden, vanwege de atmosfeer in huis en er moest veel licht binnenvallen. Marian: “Licht was het eerste woord dat bij het ontwerpen viel. En er is ook veel licht in gekomen. Zelfs als het regent is er nog veel licht.” Dat komt voor een groot deel binnen via de achtergevel die vrijwel geheel van glas is. Marian: “We hebben daardoor zo mooi zicht op de wolken. Die lijken bij dreigend onweer zelfs licht te geven. We ervaren het weer intens. En we genieten van de sterrenhemel. Vandaar de glazen wand, die we zelf bedachten, en het dakraam in de badkamer precies boven het bad.”

Ervaring met houtbouw

Toch stond het ontwerp niet direct vast. Ze hebben veel stijlen bekeken voordat ze met Guido Bruinsma in contact kwamen. Met zijn bouwbedrijf VG-Loghouses heeft hij jarenlange ervaring met houtbouw. Erik: “Guido is een bouwer die vanaf het begin meeloopt met het ontwerptraject. Hij werkt vaak met architectenbureau Rose en De Bie, waardoor die samenwerking soepel verloopt. Wij konden de architect onze wensen aangeven en Guido kon meedenken hoe dat in het ontwerp gerealiseerd kon worden.”

De woning is omgeven door een tuin vol inheemse planten

Zithoekjes in ontwerp

Bovenaan de wensenlijst stond een vide. Marian: “Dat was echt een droom en die is ook zo uitgekomen. Het is een heerlijke plek waar we zondagochtend graag zitten.” Zithoekjes of speciale plekjes zijn belangrijk voor ze, dus vonden ze het belangrijk dat die in het ontwerp meegenomen konden worden. Erik: ,,Onder de trap in de voorkamer is bijvoorbeeld een werkhoekje gemaakt. En voor de piano is een plek speciaal uit de zon bedacht. Dankzij ideeën op Pinterest is er in de woonkamer een zitbankje voor het raam gemaakt.” Ze waren het meestal eens over de keuzen van inrichting en materialen, maar bij twee onderdelen hebben ze hun persoonlijke wens bij elkaar doorgedrukt. Marian: “Ik wilde een Japans spoeltoilet. Erik begreep dat eerst niet, maar vindt het nu erg prettig.” Erik: “En ik heb mijn chill-kas met tropische planten in de tuin. Dat is ook de plek waar we ’s middags graag een glaasje drinken.”

Voor later

In het ontwerp is ook meegenomen dat ze er tot op hoge leeftijd kunnen blijven wonen. Beneden aan de voorkant van het huis is een kamer nu ingericht om televisie te kijken en die kan dienen als logeerkamer met eigen sanitair en douche. Erik: “Die kamer en douche
wilden we erin hebben voor later. We hebben er een schuifdeur in laten maken. Dat is makkelijker als je eventueel in een rolstoel zit.’’ Zo ver is het nog lang niet, dus verblijven ze nu voornamelijk in het achterste deel van het huis, waar de woonkamer en keuken zijn geïntegreerd in één grote ruimte. Hun slaapkamer en badkamer hebben ze op de bovenverdieping, waar ook nog een logeerkamer is. Hier zorgt de hoge nok met veel blanke balken voor een bijzondere sfeer.

De keuken en eetkamer zijn geïntegreerd tot één ruimte

“De vide was echt een droom en die is ook zo uitgekomen. Het is een heerlijke plek waar ze zondagochtend graag zitten.”
Bewoonster Marian de Bruin

Vakmensen uit Litouwen

Het lijnenspel van de paal- en balkconstructie in een bruinzwarte wand geeft het huis allure
Het lijnenspel van de paal- en balkconstructie in een bruinzwarte wand geeft het huis allure.

Ze kijken tevreden terug op het bouwproces. VG-Loghouses laat de onderdelen van het casco bouwen in Litouwen. Een vast team van Litouwse bouwers komt het huis in korte tijd in elkaar zetten. Erik: “Vakmensen zijn het. Ze zijn ook flexibel en weten problemen tijdens de bouw snel op te lossen. Ze dachten mee als ik nog met een idee kwam. Ik heb iedere dag op de bouw gelopen. Ik heb zelf alle onderaannemers gezocht en aangestuurd, zoals voor de fundering, metselwerk, elektrische installatie, loodgieter en de warmtepomp, plaatsen en aansluiten zonnepanelen, vloeren, tegelzetter, keuken, stukadoor, stratenmakers en grondwerker voor kavel en tuin.” Marian: “We hebben stad en land afgereisd en alle materialen zelf uitgekozen, van de buitenlampen en de roosters tot de anhydrietvloer op de eerste etage. De keuken heeft ook hun speciale aandacht gehad. Erik: “Dat moest geen kille moderne keuken worden. We vinden dat een keuken een meubel is en de bijzonder mooie grijsblauwe massief eikenhouten keuken met donkere aanrecht die er nu staat, beantwoordt daaraan. En we wilden vooral geen afzuigkap die als een bak uit het plafond komt en waar je je hoofd steeds aan stoot. Ik heb de afzuigbak in het plafond zelf ingebouwd.’’

Zelf nog klussen

Nu de woning klaar is en ze er sinds begin 2019 wonen, pakt
Marian haar passie van de muziek weer op en ziet Erik nog allerlei mogelijkheden om met het huis bezig te zijn. In de logeerkamer heeft hij een boekenkast gemaakt die het geluid van het naastgelegen toilet wegneemt. Van wat resthout heeft hij een bankje gemaakt voor in de carport, waar hij ook een schutting heeft gemaakt. Erik: “Vooral
de tuin en moestuin, op organische wijze ontworpen, is een waar paradijs geworden. Het is een heerlijk huis om mee bezig te zijn.”

Zithoekjes of speciale plekjes zijn belangrijk voor ze, dus vonden ze het belangrijk dat die in het ontwerp meegenomen konden worden.

De houtkachel zorgt vooral voor sfeer in de wintermaanden

Guido Bruinsma van de bouwer VG-Loghouses:
“Wij hebben veel ervaring met houtbouw en komen veel bouwstijlen tegen”

De kas is gezellig en huiselijk ingericht
De kas is gezellig en huiselijk ingericht.

VG-Loghouses is gespecialiseerd in houtbouw. Directeur Guido Bruinsma zoekt daarin graag de combinatie met verschillende bouwstijlen. Hij werkte bij deze woning samen met een van zijn vaste architectenbureaus Rose en De Bie.

Waaraan herkennen we in deze woning de stijl van VG-Loghouses?

“De houtbouw met paal- en balkconstructies die we buiten en binnen zichtbaar hebben gehouden. Door het spantensysteem zichtbaar te houden, ontstaat er een imposant lijnenspel dat het hele pand meer allure geeft. We willen niet altijd een huis van alleen hout bouwen en we zoeken naar maatwerk zodat het bij de wensen van de klant past. Hier hebben we enkele balken door laten lopen, terwijl die geen dragende functie hadden. Dat is visueel beter en door de wanden wit te houden, krijgt het hout visueel meer kracht.”

VG-Loghouses heeft als bouwbedrijf veel inbreng in het bouwkundig ontwerp gehad. Hoe kan dat?

“Het ontwerp wordt gepaald door de architect, maar bouwkundig werk ik samen met veel vaste architectenbureaus. We hebben jarenlange ervaring in houtbouw en zijn bij bouwprojecten ontzettend veel stijlen tegengekomen. We laten ons daardoor inspireren en weten vervolgens hoe een ontwerp gebouwd kan worden.
De architecten weten dat ook, waardoor we elkaar versterken.‘‘

De eettafel is de centrale plek in huis
De eettafel is de centrale plek in huis.

Waarom zijn de opdrachtgevers zo lovend over het bouwproces?

“We werken al jarenlang met dezelfde bouwteams. Deze zijn goed op elkaar ingespeeld waardoor alles soepel verloopt.
De ‘handjes’ zijn toch echt het belangrijkste in het bouwproces. Zij zorgen er immers voor dat onze details op papier er ook netjes in de praktijk uit komen te zien. Daarnaast geldt ook dat we in zeventien jaar tijd veel ervaring hebben opgedaan, wat natuurlijk de kwaliteit ten goede komt.”

Meer informatie over het laten bouwen van deze woning via Rose en de Bie architects : tel. 0413-29 12 18 / 29 35 95

De massief eiken trap komt uit Litouwen - Door de glazen wand valt er maximaal licht in de badkamer

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.