Het moest een huis worden in harmonie met de landschappelijke omgeving. Een schuurwoning was het uitgangspunt voor het ontwerp. Hetty en Wim maakten zelf een schets als basis. Het werd volgens hen een perfect leefhuis temidden van het Twentse landschap.
Tekst: Willem Smalen | Fotografie: Rob Kater.
Bouwer: Aan de Stegge Presolid Home B.V. Telefoon: 0547 – 38 40 77
Een weids landschap afgewisseld met houtwallen en bosschages. We rijden een bruggetje over. Bolksbeek staat er op het bordje langs het water. We komen via een lang pad op een boerenerf. Even verder staat het huis van Hetty en Wim. Een kleine hond begroet ons blaffend. “Cocco kom hier”, horen we roepen. Cocco loopt braaf met ons mee naar binnen. In de lichte woonruimte ruim zicht op het omliggende landschap. “We wilden een licht huis met grote ramen, alsof je buiten woont”, zegt Hetty. “Het uitzicht is elke dag weer anders. Genieten.”
Op zoek naar een bouwkavel
“We woonden hier vlakbij, aan de rand van een dorp. Mooie locatie, maar we wilden echt buiten wonen met meer grond om het huis. Weiden voor onze paarden. Uitzichten, rust en ruimte. We bekeken een aantal bouwkavels. Deze kavel was het voor ons, vooral om de ligging in het landschap. Ons oude huis verkochten we sneller dan we hadden verwacht, maar we konden er blijven wonen tot ons nieuwe huis klaar zou zijn.”
Van schets naar ontwerp
“Op basis van onze ideeën maakten we de eerste schetsjes. Het moest een schuurwoning worden, daar waren we het samen snel over eens. Het type schuurwoning paste ook goed in het bestemmingsplan van de gemeente. Met de schets en ons plan zijn we naar Presolid Home gegaan. We kenden dat bedrijf en mensen die met dit bedrijf hadden gewerkt. Een aantal schuurwoningen, die zij hadden gebouwd, hebben we bezocht. We konden tijdens de bezichtiging niet alleen de afwerking maar ook het binnenklimaat beoordelen. Op basis van onze ideeën en schetsjes werd het ontwerp uitgewerkt. De bepaling van de kleurstelling en van de materialen was ook belangrijk. Het huis moest harmoniëren in het landschap.”
“De bepaling van de kleurstelling en
van de materialen was ook belangrijk.”
Ruimtelijke indeling
“In elke ruimte heb je door de grote glazen ramen en deuren contact met buiten. De woonruimte met keuken is ruimtelijk door het hoge plafond met vide. De vide is onze werkruimte. Ook in de hal is er een vide. Door de hoge ramen van de risaliet kijk je uit op het landschap. We wilden voor ons graag een slaapkamer en badkamer op de begane grond. Boven twee slaapkamers met badkamer voor logées.”
In harmonie met het landschap
“De plek was het uitgangspunt voor het ontwerp. Het huis moest in harmonie met het landschap zijn. Door de grote ramen heb je een gevoel van permanent buiten wonen. Dat maakt het elke dag bij elk weertype heel bijzonder om hier te wonen. Een warme jas.”
“Het is een duurzaam energiezuinig huis met een hoge isolatiewaarde.”
De bouwer aan het woord
Ruud ten Brinke is adviseur bij Presolid Home. ”Hetty en Wim hadden schetsjes ge- maakt van het idee van een schuurwoning. Op basis daarvan hebben wij een uitgewerkt schetsontwerp gemaakt. Dit ontwerp werd snel goedgekeurd door de gemeente. Een huis in landelijke stijl. Eikenhouten gevelelementen in combinatie met een donkere steen en vlakke dakpan geven het huis een strakke moderne uitstraling. Door de vide in de gang ontstond ook het idee van de risaliet – de hoge vooruitspringende gevelpartij die tevens de ingangspartij is.
De bouwwijze is houtskeletbouw, daardoor heerst er een behaaglijk binnenklimaat en een akoestische demping. Het is een duurzaam energiezuinig huis met een hoge isolatiewaarde. Voor de verwarming is gekozen voor een luchtwarmtepomp in combinatie met vloerverwarming. De bouw konden we in drie maanden realiseren. Het is een stoere schuurwoning, architectonisch in harmonie met de omgeving.”
—————–
Ruud ten Brinke
“Het type schuurwoning paste ook goed in het bestemmingsplan van de gemeente.”