Gevat in een basale hoofdvorm

Voorbijgangers staan regelmatig even stil bij de landelijk en moderne woning in Bennekom. Bewoners Bart Visser en Mouna Diraui horen ze dan tegen elkaar zeggen: “O, wat is dit een mooie woning”. Het is een mooi compliment voor hun woning die ze op een prachtige plek net buiten de dorpskern bouwden en waarvoor ze een oude woning lieten slopen. Ze omschrijven het zelf als een huis zoals een kind dat zou tekenen, maar weten inmiddels dat er een strak geleid traject voor nodig is om het zo over te laten komen. De voorbijgangers zien dan ook terecht dat het veel meer dan een eenvoudig huis is.

Tekst: Bert van den Hoogen | Fotografie: Lisette van de Pavoordt

Het moderne van het glas en de strakke lijnen in het hout met het accent van de baksteen plint zorgen voor de balans  tussen modern en landelijk
Het moderne van het glas en de strakke lijnen in het hout met het accent van de baksteen plint zorgen voor de balans tussen modern en landelijk

Zoals zo vaak was het de locatie waar Bart en Mouna heel graag met hun twee kinderen Bo en Stijn wilden wonen. Dat er een oud huis op stond, belemmerde niet om de koop snel rond te hebben. Sterker: ze kochten het huis met de bedoeling om het op te knappen. Bart: “We woonden twee kilometer buiten het dorp in het bos. Een prachtige locatie, maar ook lastig als je twee kinderen telkens naar school moet rijden. Mouna wilde terug naar het dorp. Deze locatie aan de rand van het dorp had de kop naar het dorp en de kont naar het bos.”

De woning is met het vele glas en de veranda zoveel mogelijk op de tuin gericht
De woning is met het vele glas en de veranda zoveel mogelijk op de tuin gericht.

Het is een mooie hoge hal met veel licht.
Door de taatsdeuren heb je al uitzicht op de tuin.

Zelf bouwteam samengesteld

“We zagen het wel zitten om de oude woning die hier stond op te gaan knappen. Maar toen we in 2016 door de woning gingen om te bepalen wat er moest gebeuren, kwamen we al snel tot de conclusie dat nieuwbouw veel beter was. Ik heb zelf een ingenieursbureau. Niet in de bouw, maar ik heb wel ervaring met projectmanagement. Op advies van een vriend stelde ik een bouwteam samen met mensen die al vaker met elkaar hebben samengewerkt.

Het begon met aannemingsbedrijf Jansen waar ik een goed gevoel bij had. Hij begreep goed welke kwaliteit ik wilde en had zich met enkele woningen al bewezen. De aannemer stelde mij Luuk Schreiber van architectenbureau Atelier3 voor. Bij zijn eerste schetsontwerpen had ik meteen het gevoel dat ook hij de hoge kwaliteit aankan.”

Vanuit de hal dankzij de taatsdeuren zicht naar de tuin - In de keuken en de eetkamer veel eiken toegepast

Verbeterde indeling

Bij het opstellen van hun wensen en eisen, kwamen ze erachter dat ze in hun vorige woning eigenlijk niks misten. Wel konden ze nu de indeling verbeteren. “We wilden een kookeiland, zodat je tijdens het koken niet met je rug naar je gasten staat. In het oude huis konden we niet vanuit de keuken naar buiten. Nu kan de hele zijgevel bij de keuken, eetkamer en zitkamer voor tweederde open. We wilden ook een veranda of overkapping.

In plaats van één grote badkamer hebben we drie kleinere badkamers, zodat onze kinderen een eigen badkamer hebben en we ’s ochtends niet op elkaar hoeven wachten. Verder vonden we extra ruimte door de onderkeldering. Dat zijn goedkope kubieke meters. Dankzij de hoogte van drie meter en inval van veel daglicht is het ook nog een comfortabele woonlaag.”

Doordat de glazen pui geheel kan worden geopend, is de tuin onderdeel van de woonkamer
Doordat de glazen pui geheel kan worden geopend, is de tuin onderdeel van de woonkamer.

Hout als blikvanger

De architectuurstijl moest een balans zijn tussen landelijk en modern. “We hebben daarvoor ook naar de woningen in de omgeving gekeken. We sloten daarop aan met wit gestuukte gevels, maar vonden een rieten kap te ver gaan. Dat kan strakker, dus zijn het vlakke dakpannen geworden en is de dakgoot in het dak geïntegreerd. We hebben ons laten inspireren door een gebouw op de Wageningen Universiteit Campus alwaar wij een vestiging van ons bedrijf hebben. Daar was veel hout in toegepast.

De combinatie van staal, glas en hout geeft de juiste balans tussen het moderne en het landelijke. Het gevelelement van oregon pine op de hoek aan de voorkant is echt een blikvanger. De palen onder de veranda zijn tevens van oregon pine, net als de voordeur.” Hout, voornamelijk eiken is ook in het interieur nadrukkelijk aanwezig, onder andere in de keuken en de kastdeuren in de eetkamer.

Voor de beleving van hout hoeft niet de hele vloer van hout te zijn Enkele houten elementen zorgen al voor warmte
Voor de beleving van hout hoeft niet de hele vloer van hout te zijn Enkele houten elementen zorgen al voor warmte in het interieur.

“Het verlichtingsplan versterkt de beleving van het huis. Maar eigenlijk heeft de basis van het huis al genoeg sfeer, waar je weinig aan toe hoeft te voegen.”
Bewoner Bart Visser

Op de tuin gericht

Van binnenuit is de hele woning op de tuin gericht. Bart is daarbij zelf enthousiast over de hal. “Het is een mooie hoge hal met veel licht. Door de taatsdeuren heb je al uitzicht op de tuin. Het zicht op de houthaard is uitnodigend om daar naartoe door te lopen. Aan de kant van de tuin is er veel glas. Het is op het zuiden gericht, dus is het glas warmtewerend. De veranda zou veel lichtinval wegnemen, dus hebben we daar een grote lichtkoepel in gemaakt. Daardoor is het een extra woonruimte geworden. We hebben een tuinarchitect al vrij snel in het begin een plan laten maken, zodat het in het hele ontwerp meegenomen is.”

De lichtkoepel onder de brede veranda zorgt voor veel licht in huis en maakt de veranda tot een extra woonruimte - De sauna achter in de tuin is in de vorm van een wijnvat

Kwaliteit in details

Hoewel de hoofdvorm van de woning redelijk basaal is, stond Bart ervan te kijken wat ervoor nodig is om dat te realiseren. “Dat komt door de vele details. Bijvoorbeeld de overstek van het dak dat uit twee lagen lijkt te bestaan. De hele stijl van het huis straalt kwaliteit uit, zoals de trap die mooi wegdraait achter de afscheiding die doorloopt in de balustrade. Er zijn ook veel elementen die het wooncomfort vergroten. Ik vind het knap hoe Luuk van Atelier3 dat mooi tot een logisch geheel heeft weten te maken. Het zijn maar kleine zaken, maar de uitvoering van deuren is zo belangrijk. Rubber strips in de deuren zorgen ervoor dat ze geluidloos dichtvallen.

De scharnieren zijn in de binnendeuren verwerkt, zodat ze niet te zien zijn. En het hang- en sluitwerk is magnetisch, zodat je geen hinderlijke pinnen hebt. Even zo belangrijk is de verlichting . We hebben door 2BE Lighted een lichtplan laten opstellen dat is geïntegreerd in de bouw. Het versterkt de beleving van het huis. Maar eigenlijk heeft de basis van het huis al genoeg sfeer, waar je weinig aan toe hoeft te voegen. Al die details weten de voorbijgangers niet, maar dat maakt het wel een heerlijk huis. Een woonhuis huis.”

Door de combinatie van beton, natuursteen en hout is er ook in de badkamer een balans tussen modern en landelijk
Door de combinatie van beton, natuursteen en hout is er ook in de badkamer een balans tussen modern en landelijk.

Architect Luuk Schreiber van Atelier3: “Hout nodigt uit om te worden aangeraakt”

Een huis tekenen zoals een kind het zou tekenen lijkt niet de meest uitdagende opdracht voor een ambitieuze architect. Luuk Schreiber weet wel anders: het kost ontzettend veel moeite om een woning eenvoudig te laten lijken.

Hoe kan u als architect een woning met een basale hoofdvorm toch speciaal maken?

“De uitgangspunten waren rust en eenvoud. Een krachtige uitstraling door een sobere basis. Een ontwerp in een mix van moderne architectuur en landelijke invloeden kan daar heel goed in zijn. Een landelijke woning heeft vaak een overzichtelijke hoofdvorm, een puur modern ontwerp kent rust door uitgekiende detaillering en materiaalkeuzes. We hebben hier het spanningsveld opgezocht door de hoofdvorm af te stemmen op wat er binnen gebeurt. De keuken had bijvoorbeeld meer diepte nodig. Daardoor moesten we daar de gevel iets laten verspringen. De veranda sluit daar weer op aan. waardoor de in basis simpele vorm toch veel dieptewerking en een prachtig schaduwspel krijgt.”

Landelijk en modern staan eigenlijk haaks op elkaar. Hoe bent u omgegaan met dat spanningsveld?

“In de opzet van de hoofdvorm vinden de twee stijlen elkaar. De balans vonden we in het op elkaar afstemmen van accenten, zoals het glas, de vlakke dakpan, maar ook de warme tint van de baksteen in de plint en natuurlijk de houten elementen. Hout is een prachtig bouwmateriaal om accenten aan te brengen en aandacht te trekken. De toepassing van verschillende materialen en de detaillering die voor de accenten nodig zijn, maakt het uitdagend om alles perfect op elkaar aan te sluiten. En het moet perfect sluiten, want het maatwerk bepaalt in grote mate de hoge kwaliteit.”

Waarom bent u zo enthousiast over de toepassing van hout?

Bij Atelier3 werken we graag met hout, omdat het meteen sfeer brengt. Je hoeft niet een hele vloer of wand van hout te maken om dat effect te hebben. Hout heeft textuur en heeft een natuurlijke tekening. Het sterkste aan hout vind ik dat het uitnodigt om te worden aangeraakt. Het voelt prettig. Vergelijk maar een ruimte waar alle wanden vlak zijn gestuukt met een ruimte waar hout aanwezig is. Met hout in de buurt beweeg je je vrijer.”

 

De zonnepanelen zijn op de berging geplaatst, zodat het dak van de woning vrij blijft

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.